Naprakész információk a filmstúdió ügyében

Kedves Tagság!

A tegnapi nap folyamán részt vettünk egy újabb egyeztetésen a filmstúdió projektről, mint ahogyan arról Budakalász honlapján már röviden be is számoltak. Az eseményhez Malárik Attila és Molnár Gábor is csatlakozott az Egyesülettől. A rövid ismertető a következő linken elérhető: https://www.budakalasz.hu/filmstudio-ujabb-egyeztetes-a-kalaszi-civilekkel/

A több mint három órán át húzódó megbeszélésen megismerhettük a jelenlegi koncepcióterv részleteit, az önkormányzat és a tervtanács elvárásait, majd egy kötetlenebb beszélgetés keretében a résztvevők kérdéseket tehettek fel, vélemény nyilváníthattak, új nézőpontokat hozhattak felszínre és ki-ki a saját szakterülete irányából részleteibe menően konzultálhatott technikai kérdésekről is a vízelvezetéstől a szélcsatornákig. Mindebből kifolyólag számtalan érv merült fel a projekt mellett és ellen is a látképtől kezdve a közlekedésfejlesztésig, illetve azok "realitásáról" is szó esett (például a munkahelyteremtés minden bizonnyal nem érintené ténylegesen a budakalásziakat), amelyek újbóli felsorolása lehetetlen vállalkozás lenne. A véleményeket és az észrevételeket mindegyik fél fogadta és további együttműködési szándékukat fejezték ki gyakorlatilag minden téren.

A projekt körülményeit bonyolítja, hogy a szóban forgó terület magánkézben van, így annak adás-vételéről kizárólag a tulajdonos dönt, az önkormányzat mindössze a Helyi Építési Szabályzat által képes befolyásolni a projekt kimenetelét és megvalósulását, a különböző szintű szabályozások és tervek azonban nincsenek összhangban. Mindennek megfelelően néhány lehetséges forgatókönyv kezdett kirajzolódni a beruházás kapcsán, többek között a következők:

• az önkormányzat támogatja, a projekt megvalósul, adott a kompenzáció lehetősége
• az önkormányzat nem támogatja, a projekt nem valósul meg, de nincs garancia arra, hogy az elkövetkező években más beruházás nem valósul meg a területen
• az önkormányzat nem engedélyezi, kiemelt beruházási területté nyilvánítják, a projekt megvalósul, de nem biztosított a kompenzáció

Mindebből kifolyólag a budakalásziak felé elsősorban a nagy kérdés az az, hogy szeretnék-e a filmstúdió megvalósulását, illetve ha megvalósul, akkor milyen feltételek mellett és milyen kompenzációért cserébe. Természetesen nehéz bármit is mondani, amíg nem tudjuk pontosan, hogy miről is kell véleményt alkotni, ezért a teljes körű tájékoztatás érdekében 2021. június 8-án 16.00 órától lakossági fórumot szerveznek a Faluházban, ahol a beruházó képviselői személyesen mutatják be az átdolgozott terveket és a városvezetőkkel együtt ismét válaszolnak a felmerülő kérdésekre. Emelett, még a lakossági fórum előtt elkészítenek egy részletes tájékoztató anyagot a beruházás kapcsán, amelyet minden budakalászi postaládába eljuttatnak, illetve zajlik már egy átfogó közvélemény-kutatás előkészítése is, amely lebonyolítására a lakossági fórum után kerül sor.

A filmstúdió koncepciótervének aktuális munkaközi vázlata a fenti linken kereszül elérhető, amely nem végleges, mindössze a folyamatban lévő tervezői munka jelen állását tükrözi. A későbbiekben további dokumentumok beérkezését várjuk, illetve felmerült az igény további látványtervek elkészítésére Budakalász több nézőpontjából. Amint megkapjuk a dokumentumokat, továbbítom a Tagságnak!

A Tagság érdekeinek becsatornázásához nagyban hozzájárulna, illetve beruházó és az önkormányzat munkáját is segítené, ha az Egyesület egy levélben össze tudná foglalni a Tagok álláspontját még a lakossági fórum előtt. Tekintettel az ügy kiemelt fontosságára, a rövid határidőre és arra, hogy az Egyesület valódi alakuló ülése mindössze június 21-én kerül megrendezésre, a napokban mindenképp ellenőrizzék az e-mailjeiteket, ugyanis hamarosan jelentkezünk a véleménynyilvánítás megfelelő és megvalósítható módjáról!

Üdvözlettel,
Budakalászi Duna-partért Egyesület

Kommentek

A hozzászólások megtekintéséhez kérlek jelentkezz be!